سقط جنین؛ حق یا ناحق؟


سقط جنین؛ حق یا ناحق؟

 

سلامت - مسئولان دولتی در راستای سیاست‌های ازدیاد جمعیت، همواره از تولد نوزادان استقبال کرده‌اند، اما برخی دلایل بسیاری از مادران ایرانی را به‌سوی انجام سقط جنین سوق داده است.

زهرا تالانی:سازمان پزشکی قانونی سال گذشته 4424 مورد سقط جنین قانونی صادر کرد. این مجوزها با تأیید 3 پزشک متخصص، قبل از چهارماهگی چنین و فقط در مراکز استانها صادر می‌شود.
در سال گذشته 4424 مورد مجوز سقط درمانی در کل کشور به متقاضیان داده شد که استان تهران با 830 مورد مجوز، بالاترین تعداد را در بین استان های کشور داراست. خوزستان با 468 و فارس با 307 مورد استانهایی هستند که پس از تهران، بیشترین مجوز سقط درمانی در آن ها صادر شده است.همچنین در دو ماهه نخست امسال، 990 مورد مجوز سقط درمانی برای متقاضیان صادر شده است که باز هم استان تهران با 285 مورد مجوز بالاترین آمار را در بین استان های کشور داراست.
اما این آمار رسمی است.آمار غیر رسمی نشان می دهد که سالانه هزار ان مورد سقط جنین انجام می‌شود. از سوی دیگر هر سال یک میلیون و 200 هزار تولد در کشور رخ می‌دهد که 17 درصد بارداری‌ها ناخواسته است. این آمارها را چندی پیش مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت اعلام کرد.در همین حال برخی از کارشناسان معتقدند که این آمار بسیار خوشبینانه است و احتمالا در کشور بیش از این سقط جنین صورت می‌گیرد. سعید خراطها، آسیب‌شناس اجتماعی در این باره به ایسنا می‌گوید:مطابق آمارهای رسمی و با تکیه بر اذهان عمومی و نمونه‌های در دسترس، شاهد افزایش سقط جنین در کشور هستیم.

قانون و قفه چه نظری درباره سقط جنین دارند؟
سقط جنین از نظر شرعی حرام است اما با توجه به آنکه در برخی موارد خطر مرگ جان مادر یا نوزاد را تهدید می‌کند، پای فقه به میان آمده و مراجع تقلید با صدور احکامی اولویت را بر حفظ جان مادر و جلوگیری از تولد یک نوزاد بیمار گذاشته‌اند.
اولین بار پس از انقلاب اسلامی در سال 1376 جواز شرعی سقط جنین صادر شد.پس از آن در سال 81 لیست موارد مجاز جنینی و مادری جهت سقط جنین اعلام شد اما موارد جنینی فقط شامل موارد مغایر با حیات خارج رحمی بودند. سرانجام در سال 1384 ماده واحده سقط جنین به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و برای اجرا ابلاغ شد. مطابق ماده واحده سقط جنین؛ سقط درمانی باتشخیص قطعی سه پزشک متخصص و با تایید پزشکی قانونی مبنی بر بیماری جنینی که به علت عقب افتادگی یا ناقص الخلقه بودن موجب حرج مادر است قبل از ولوج روح (چهارماه) با رضایت زن مجاز است. همچنین در همین زمان اگر بیماری مادر که با تهدید جانی مادر توام است ثابت شود سقط جنین مجاز است.درصورتی که ناهنجاری جنین مد نظر باشد که با سونوگرافی تشخیص داده می‌شود حداقل دو سونوگرافی لازم است و ترجیح براین است که یکی از سونوگرافی‌ها مربوط به یک مرکز دانشگاهی باشد.
البته تحت هیچ شرایطی بالای سن بارداری 19 هفته، امکان صدور مجوز سقط جنین وجود ندارد. البته در مواردی که جان مادر در خطر باشد قانون هیچ تکلیفی مشخص نکرده است. در بیمارستان‌ها نیز پزشکان با مشکل در تصمیم گیری از نظر قانونی مواجهند و پزشکی قانونی نیز نمی‌تواند هیچ راهنمایی به آنها بکند.
با این همه درخواست‌های ارجاع شده به پزشکی قانونی نشان می‌دهد از هر سه موردی که برای سقط جنین خود به این سازمان مراجعه کرده‌اند، فقط یک مورد موفق به اخذ مجوز قانونی نشده و دو مورد دیگر مجوز گرفته است.

قربانیان سقط جنین چه کسانی هستند؟
خراطها، آسیب‌شناس اجتماعی می گوید:به جز کسانی که به دلیل مشکلات جنین به پزشک قانونی مراجعه می کنند کسانی هم هستند که به طور غیر قانونی این کار را انجام می دهند و اینها اکثرا دختران فراری و کسانی هستند که رابطه نامشروع داشتند و عمدتا در این راه جان خود را هم به خطر می اندزند.به جز آنها زنان و شوهرانی هم هستند که مثلا در دوران نامزدی و عقد هستند و بچه دار می شوند و با وجودیکه شرعا مشکل ندارد به خاطر عرف جامعه حاضر به نگهداری نوزادشان نیستند.


URL : http://www.khoshyaran.ir/index.php?ToDo=ShowArticles&AID=7710