وكالت آن لاين ( آنلاين ) | وکیل | سایت وکیل | وکالت | سایت وکالت | وب سایت وکیل | وکیل دادگستری | وکیل با سابقه |دفتر وکالت | مشاوره حقوقی | مشاوره آنلاین حقوقی | مشاوره تلفنی با وکیل | مشاوره تلفنی حقوقی | مشاوره با وکیل | قبول کلیه دعاوی حقوی | بانک قوانین ایران | فروشگاه کتاب نرم افزار حقوقی
   
|وکــــیـــــل پایه یک|وکیل|وکالت| وکیل دادگستری|سایت حقوقی|وکلای دادگستری|مشاوره حقوقی |وکــــیـــــل پایه یک|وکیل|وکالت| وکیل دادگستری|سایت حقوقی|وکلای دادگستری|مشاوره حقوقی |وکــــیـــــل پایه یک|وکیل|وکالت| وکیل دادگستری|سایت حقوقی|وکلای دادگستری|مشاوره حقوقی
امروز شنبه 8 اردیبهشت 1403
    قبول دعاوی حقوقی سوالات حقوقی مشاوره تلفنی امور موکلین صفحه اصلی
کانال رسمی سایت حقوقی خوشیاران در تلگرام
صفحه اصلی Google
خبرگزاری میزان
کانون ملی وکلا
پرتال جامع قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران
معاونت آموزش
مأوی
سازمان پزشکی قانونی کشور
دادگستری کل استان تهران(معاونت آموزش)
آدرس و تلفن دفاتر خدمات قضائی
مرکز ارتباط مردمی قوه قضائیه
دیوان عدالت
سایت قوانین
قضاوت
اداره کل امور فرهنگی و اجتماعی قوه قضائیه
دادستانی کل کشور
وزارت دادگستری
مرکز امور شوراهای حل اختلاف
سازمان قضایی نیروهای مسلح
ستاد دیه
روزنامه رسمی کشور
اداره کل امور بین الملل
سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
سازمان بازرسی کل کشور
سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور
دادسرای عمومی و انقلاب تهران
شورای حل اختلاف استان تهران
کانون سردفتران و دفتریاران
سامان ثبت احوال کشور
روزنامه حمایت
خبرگزاری قسط
سامانه ملی قوانین و مقررات
اداره کل ثبت احوال استان تهران
خبرگزاری مجلس شورای اسلامی
مجلس شورای اسلامی
دیوان محاسبات کشور
شورای نگهبان
نرم افزار لوح حق
قانون همراه
ستاد حقوق بشر قوه قضائیه
درگاه خدمات الکترونیک قضایی
رويداد هاي مهم حقوقي امروز
تصويب قانون مربوط به مواد روان گردان - 1354
آدرس دفتر وکالت
تهران، ضلع غربی چهارراه ولیعصر، خ برادران مظفر (صبای شمالی)، ساختمان صبا، پلاک ١٠١، طبقه ٨، واحد ٣٩ پذیرش : شنبه تا چهارشنبه از ساعت 17 الی 21 :شماره های تماس 09122208184
دفاتر ثبت اسناد و املاک
جستجوی سردفتران
سایت موسسه حقوقی رضا خوشیاران
جدیدترین مصوبات قانونی و انتشار اخبار حقوقی و مقالات
سردفتران ازدواج و طلاق
جستجوی سردفتران ازدواج و طلاق
خدمات اطلاع رسانی الکترونیک
راهنمای امور مراجعین سازمان ثبت املاک و اسناد کشور
 
  ***کاربر گرامی لطفا برای بازدید از وبسایت از مرورگر فایر فاکس و یا گوگل کروم استفاده نمایید***
رویه اعطای پناهندگی در حقوق بین الملل
تاریخ انتشار : 02-05-1391

رویه اعطای پناهندگی در حقوق بین الملل

رویه اعطای پناهندگی در حقوق بین الملل

 

گروه حقوقی- موضوع پناهندگی و نحوه برخورد جوامع با آن در زمره آن دسته مسایل بشری است که اگر چه از قدمتی طولانی برخوردار است اما با تحولات سریع و ویرانگر قرن بیستم، دغدغه‌ای جهان‌شمول را موجب شده است. چگونگی مواجهه با این پدیده اجتماعی، محور برخی فعالیت‌های سازمان‌یافته و نظام‌مند جامعه جهانی است.

در این فرصت، بررسی گذرایی نسبت به ابعاد حقوقی پدیده پناهندگی در مناسبات بین‌المللی کشورها خواهیم داشت که این مهم در گفت‌وگویی با دکتر توکل حبیب‌زاده استاد حقوق بین‌الملل و عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) میسور شده است.

بیگانگان در حقوق بین‌الملل و وضعیت حقوقی آنان منشا بحث‌ها و گفت‌وگوهای متعدد بوده است و برای آن اقداماتی انجام گرفته و معاهداتی به تصویب رسیده است. در این رابطه یک کارشناس حقوق بین‌الملل به «حمایت» می‌گوید: اصولا بیگانگانی که در کشورهای خارجی زندگی می‌کنند در حقوق بین‌الملل به چند دسته تقسیم می‌شوند. دکتر توکل حبیب‌زاده در بیان گروه اول می‌گوید: گروه اول اتباع مامور کشورهای خارجی هستند که در خصوص انجام وظیفه خاصی در کشور خارجی زندگی می‌کنند. این افراد برخوردار از مصونیت دیپلماتیک بوده و بر اساس توافق دو طرف، مزایای خاصی برای آنها در نظر گرفته می‌شود. بنابراین این دسته موضوعات از بحث ما خارج است. این استاد دانشگاه امام صادق ادامه می‌دهد: گروه دوم مهاجران هستند. این افراد به تمایل خود موطن خویش را به منظور دستیابی به رفاه و سطح زندگی مطلوب‌تر ترک کرده و به دیگر کشورها مهاجرت می‌کنند. بنابراین با لحاظ قصد این افراد که فقط در پی تامین شرایط بهتری برای زندگی خود و خانواده هستند، این گروه نیز مشمول بحث ما نمی‌شوند. حبیب‌زاده سرانجام به موضوع پناهندگی می‌رسد و می‌گوید: گروه سوم تحت عنوان پناهندگان مطرح هستند. مفهوم پناهنده با اندک تفاوتی در اسناد بین‌المللی مختلف تعریف شده است. به طور کلی پناهنده به کسی اطلاق می‌شود که به لحاظ نژادی، مذهبی ملیت یا عقیده سیاسی و نیز به دلیل ترس موجه از تعقیب کیفری به کشور دیگری پناهنده می‌‌شود. وی به دلایل پیش‌گفته از جمله ترس موجه، از حمایت سیاسی - اجتماعی کشور خود برخوردار نیست و یا این‌که تمایلی به برخورداری از این حمایت را ندارد و بنابراین چه بسا تمایلی هم به بازگشت به کشور خود نداشته باشد. این حقوقدان حقوق بین‌الملل توضیح می‌دهد: از نظر کمیساریای عالی در امور پناهندگان، افرادی که مورد تبعیض و یا رفتار غیرانسانی قرار می‌گیرند حق درخواست پناهندگی از کشورهای دیگررا دارند. حبیب‌زاده سپس به تاکید بر این موضوع می‌پردازد که افرادی که در اثر ارتکاب جرایمی در یک دادگاه صالح به طور عادلانه و با برخورداری از حقوق دفاعی از جمله داشتن وکیل مدافع محاکمه و محکوم شده و به جهت فرار از اعمال قانون، کشور خود را ترک کنند، حق درخواست پناهندگی نخواهند داشت.

تعقیب قطعی یکی از عناصر پناهندگی
استاد حقوق دانشگاه امام صادق (ع) توضیح می‌دهد: در تحولات اسناد بین‌المللی، گاهی مشاهده می‌شود که موضوع ترس از تعقیب، دستخوش محدودیت‌هایی شده و مقید به قید تعقیب قطعی شده است. یعنی اگر فردی مورد تعقیب قطعی قرار بگیرد، مشمول تعریف پناهنده می‌شود.حبیب‌زاده توضیح می‌دهد: دیوان بین‌المللی دادگستری نیز پناهنده را این‌گونه تعریف کرده است: کسی که توسط دولتی تحت تعقیب بوده و مورد حمایت دولت دیگری قرار بگیرد. با توجه به تعریف فوق، می‌توان به افغان‌هایی که پس از اشغال این کشور توسط شوروی سابق وارد ایران شدند، یا ایرانیانی که توسط صدام از عراق اخراج شدند و همچنین عراقی‌های مرزنشینی که در دوران جنگ تحمیلی به ایران آمدند، اشاره کرد که عموم این گروه‌ها، پناهنده محسوب می‌شوند.وی ادامه می‌دهد: البته گروه‌هایی از جمله بعضی از افغان‌ها که به ویژه در سال‌های اخیر برای یافتن کار به ایران آمده‌اند، مهاجر محسوب می‌شوند و نه پناهنده. و قوانین مربوط به این دو دسته به طورکلی با یکدیگر تفاوت دارد.

سیر تاریخی حقوق پناهندگی
بدین ترتیب مشاهده می‌شود که پناهندگان در حقوق بین‌الملل دارای مجموعه‌ای از حقوق بین‌الملل هستند.این عضو هیئت علمی دانشگاه درباره سیر تاریخی شکل‌گیری حقوق پناهندگی و نظام حقوقی حاکم بر آن می‌گوید: در این ارتباط می‌توان ابتدا به این نکته اشاره کرد که به طور کلی حقوق پناهندگی بیشتر در چه فضایی شکل می‌گیرد. در حقوق مخاصمات مسلحانه، معمولا طرفین جنگ اماکنی را به عنوان مکان‌های امن در نظر می‌گیرند که پناه‌برندگان به آنها، افراد غیرنظامی تلقی شده واین مکان‌های غیرنظامی نمی‌بایست مورد تعرض نظامی قرار گیرند، مگرآن‌که از خود این مکان‌ها عملیات نظامی تدارک دیده شود. حبیب‌زاده ادامه ادامه می‌دهد: موضوع پناهندگی بیشتر مربوط به زمان صلح است. به طور کلی مفهوم پناهندگی پس از انقلاب 1917 روسیه به طور جدی مطرح شد، زیرا با وقوع این انقلاب بیش از 2 میلیون نفر به اروپای شرقی و مرکزی پناهنده شدند. این حقوقدان ادامه می‌دهد: در سال 1921 کمیساریای عالی در امور پناهندگان از سوی شورای جامعه ملل منصوب شد تا راهکارهایی برای حل موضوع پناهندگان روسی بیابد. بعد از این، موضوع پناهندگان ارمنی با شکل‌گیری جمهوری ترکیه به مسئله دامن زد، با ظهور نازیسم در آلمان، شمار پناهندگان سیاسی و مذهبی در اروپا فزونی گرفت و منجر به عقد موافقت‌نامه‌ای بین کشورهای اروپایی درباره پناهندگان آلمانی در سال 1938 شد. در سال 1930 کنوانسیونی موسوم به کنوانسیون مونته‌ویدئو درباره اعطای پناهندگی به کسانی که به دلایل سیاسی تحت تعقیب بودند بین کشورهای آمریکای لاتین بسته شد. به طور کلی با توجه به اختلاف‌نظر بین کشورهای غربی و کشورهای در حال توسعه بر سر مفهوم پناهندگی و افرادی که مشمول این امتیاز می‌شوند، کشورهای اخیر به خصوص کشورهای آمریکای لاتین روی به کنوانسیون‌های منطقه‌ای آورده‌اند. بنابراین کنوانسیون‌های منطقه‌ای متعددی در طول دهه‌های اخیر به تصویب رسیده است.

منابع حقوق پناهندگان
این حقوقدان در خصوص منابع حقوقی که برای حمایت از پناهندگان وجود دارد به «حمایت» می‌گوید: در سطح بین‌المللی مهم ترین منبع کنوانسیون 1951 ژنو است. حبیب‌زاده می‌گوید: در این معاهده حقوقی برای پناهندگان ذکر شده است از جمله این‌که افراد با شرایطی که گفته شد حق درخواست پناهندگی دارند. کشورهایی که این درخواست را بپذیرند، به موجب این کنوانسیون از مسئولیت بین‌المللی مبرا هستند یعنی در مقابل، کشور متبوع پناهنده، به دلیل اعطای پناهندگی مسئولیتی ندارد. این حقوقدان توضیح می‌دهد: به محض استقرار پناهنده در کشور میزبان، باید با او برخوردی یکسان و بدون تبعیض صورت گیرد و تحت حمایت قانون قرار گیرد. بازگشت این افراد و ترک این کشور باید داوطلبانه باشد، مگر این‌که پناهنده اقداماتی مغایر با مفاد معاهده انجام دهد. به صورتی که ناقض نظم و امنیت عمومی کشور میزبان تلقی شود که در این صورت کشور میزبان حق برخورد قانونی با اورا داشته و حتی می‌تواند اورا اخراج کند. بنابراین در حالت عادی کشورهایی که پناهنده سیاسی پذیرفته‌اند نمی‌توانند آنها را بدون تمایل خود از کشور بیرون برانند. حبیب‌زاده در رابطه با مواردی که از مفهوم پناهندگی خارج است، تاکید می‌کند: افرادی که مرتکب جنایت جنگی می‌شوند و تحت تعقیب کیفری قرار می‌گیرند، به طور کلی پناهنده محسوب نمی‌شوند و کشورهای پناهنده ‌پذیر نیز حق اعطای پناهندگی به این افراد را ندارند.

ضمانت‌اجرای عدم رعایت مقررات بین‌المللی مربوط به پناهندگی
استاد حقوق دانشگاه امام صادق (ع) در پاسخ به این سوال که آیا در مواردی که کشورها بدون در نظر گرفتن ضوابط فوق، مبادرت به اعطای پناهندگی به مرتکبان جنایت علیه بشریت، نسل‌کشی و یا جنایات جنگی بکنند، ضمانت اجرای حقوقی وجود دارد یا خیر بتوضیح می‌دهد: بله! اگر قرارداد استرداد مجرمان بین دو کشور وجود داشته باشد، می‌توان از آن بهره گرفت. اما نکته این است که به طور کلی به این‌‌گونه افراد نمی‌توان پناهندگی داد. حبیب‌زاده می‌گوید: تعریف پناهندگی امروزه با توجه به اسناد بین‌المللی، آرای دیوان بین‌المللی دادگستری و حتی قطعنامه‌های متعدد مجمع عمومی سازمان ملل به کلی مشخص و اجماعی است و خارج از این چارچوب، کشورها حق اقدام ندارند. بنابراین اعطای پناهندگی به افرادی که در کشور خود جرایم این‌چنینی انجام داده‌اند، نقض قوانین بین‌المللی و اقدامی غیردوستانه ارزیابی می‌شود که باعث شکل‌گیری مسئولیت بین‌المللی دولت مزبور می‌شود.این حقوقدان تاکید می‌کند: البته توجه یافتن اتهام نقض قوانین بین‌المللی به کشور پناه‌دهنده ممکن است به دلیل اختلاف‌نظر در تعیین مصادیق افراد پناهنده، مورد مناقشه واقع شود.

آیا آوارگان فلسطینی پناهنده هستند؟
تعداد زیادی از مردم فلسطین به دلیل شرایط موجود در این کشور اشغال شده، در کشورهای منطقه آواره شده‌اند. از سوی دیگر برخی گروه‌های مقاومت فلسطینی در اروپا و آمریکا تحت عنوان گروه‌های تروریستی شناخته می‌شوند. طبق معاهدات مربوط به پناهندگی، تروریست‌ها دارای حق پناهندگی نیستند. حال اگر درخواست یک فرد فلسطینی برای پناهندگی در این کشورها رد شود، استدلال حقوقی ناظر به این مسئله چه خواهد بود؟ این ابهامی بود که استاد حقوق بین‌الملل دانشگاه امام صادق (ع) به آن پاسخ گفته و توضیح می‌دهد: مسئله آوارگان فلسطینی موضوع دیگری غیر از پناهندگی است. این افراد به دلایل سیاسی، نژادی و یا مذهبی کشور خود را ترک نکرده‌اند، بلکه اینها از خانه و کاشانه خود اخراج شده‌اند و لذا این افراد آوارگان جنگی محسوب می‌شوند و در اردوگاه‌هایی تحت همین عنوان در کشورهای اطراف فلسطین، ساکن هستند. حبیب‌زاده ادامه می‌دهد: در مورد مبارزان فلسطینی که در داخل فلسطین از سوی رژیم صهیونیستی متهم به ارتکاب جنایت و اقدامات تروریستی می‌شوند باید گفت که چون کشور فلسطین مورد اشغال نظامی واقع شده است، مردم این کشور حق مبارزه به هر روشی علیه اشغالگران را دارند یعنی از حق دفاع مشروع برخوردارند. بنابراین کشور اشغالگر نمی‌تواند این افراد را متهم به اقدامات تروریستی کرده و از دیگر کشورها بخواهد تا از اعطای پناهندگی به این افراد امتناع کنند. در نتیجه این مردمان از حق درخواست پناهندگی برخوردار بوده و کشورهای اعطاکننده پناهندگی نیز هیچگونه مسئولیتی در قبال این کشور اشغالگر نخواهند داشت. زیرا در اصل این اشغالگری است که خلاف موازین بین‌المللی است به ویژه این‌که تداوم نیز داشته باشد.

پیش از این به موضوع پناهندگی مرتکبان جرایم جنگی و یا جنایت علیه بشریت اشاره شد. اما موضوعی که می‌توان در همین رابطه جای توجه داشته باشد، این است که در مورد مقامات سیاسی یک کشور که در پی وقوع شورش و یا انقلاب سیاسی، کشور خود را ترک کرده و تقاضای پناهندگی می‌کنند، چه وضع حقوقی قابل تصور است؟

این حقوقدان در پاسخ این سوال می‌گوید: علی‌الاصول چون این افراد جزو مقامات سیاسی کشور بوده و به دلایل سیاسی ، ترس امر موجهی نسبت به تعقیب قضایی برایشان وجود دارد، حق بر تقاضای پناهندگی دارند، مگر آن‌که بر اساس قوانین کیفری کشور متبوع خویش مرتکب جرایم محرزی شده باشند که در این صورت لزوم پاسخگویی آنها نسبت به اقدامات خویش امری مسلم است.دکتر توکل حبیب‌زاده تاکید می‌کند: اگر اتهامات این افراد در محاکم به طور عادلانه مورد رسیدگی واقع شود و منجر به محکومیت قطعی شود، کشور پناه‌دهنده می‌بایست در قالب استرداد مجرمان نسبت به بازگرداندن آنها اقدام کند. اما به طور کلی تعریف فعلی از پناهندگی در اسناد بین‌المللی شامل حالت درخواست پناهندگی در اثر وقوع انقلاب و تغییر رژیم می‌شود و تاریخ این امر و رویه بین‌المللی نیز تاکنون بر همین منوال بوده است.

حمایت

برچسب ها : وکیل , دادگاه , کارشناس , مقررات , ضمانت , خانواده , حقوقی , قرارداد , دادگستری , عقد , دیوان , حق , بهره , قانون , رابطه , رویه , قوانین , خلاف , دفاع , خانه , ناظر , متهم , نظم , حمایت , شرایط , مسئولیت , قانونی , موجه , تلقی , مسایل , اطلاق , , مجرمان , عقیده , مهاجرت , خارجی , قوانین کیفری , قرار , حقوقدان , دولت , اروپا , جنگ , استاد دانشگاه , قطعی , امنیت , قضایی , مذهبی , معاهده , ایران , مشروع , طرفین , صالح , اثر , سیاسی , مردم , وظیفه , توسعه , جمهوری , اصل , نظر , مفاد , استاد , هیئت علمی , ارزیابی , انقلاب , علیه , عمومی , بدون , عالی , تاریخ , دوم , رسیدگی , منابع , دکتر , تحولات , توافق , میلیون , نظام , جهانی , تغییر , سازمان , سال , اجتماعی , امام , ادامه , استدلال , فرار , نفر , مجمع , مبارزه , حل , نقض , رد , تعقیب , عدم , هیئت , اسناد , روسیه , نظامی , غیر , ما , توجه , دلایل , قصد , استرداد , امور , سوم , رعایت , عضو , رژیم , صهیونیستی , جنایت , دولتی , پاسخ , علمی , مصادیق , جامعه , شورای , اجرای , صورت , قرن , عراق , نظام حقوقی , ضوابط , مصونیت , تعیین , وضعیت , کشورها , بر , منطقه , دیپلماتیک , وقوع , ویژه , برخورد , صدام , تروریستی , رفاه , 1938 , میزبان , موضوع , نتیجه , سازمان ملل , ارتباط , تحت

نظر شما

نام * :
پست الكترونيكي * :
وب سایت :
نظر *:
  کد امنیتی را وارد نمایید :
اختصاصي براي مدير سايت ( درصورت انتخاب اين گزينه نظر شما در وب سايت ديده نخواهد شد )
لطفا از ارسال سوالات حقوقي در این صفحه خودداری نمائید . به سوالات حقوقي در این بخش پاسخ داده نمیشود .

 
 
خدمات حقوقی مشاوره و وکالت موسسه حقوقی رضا خوشیاران 
آدرس دفتر وکالت 
صفحه اصلي 
بخش دانلود از سایت 
برنامه هفتگي 
امور موکلین 
مشاوره تلفنی 
قبول کلیه دعاوی حقوقی 
سوالات حقوقي كاربران 
سايت هاي مرتبط 
گالري تصاویر 
اخبار حقوقی و حوادث 
مطالب و مقالات حقوقی 
اخبار گوناگون و اقتصادی 
اخبار و مطالب دانشگاهی 
قوانین و مقررات داخلی 
قوانین و مقررات خارجی 
درگاه نظرات مشورتی اداره حقوقی قوه قضائیه 
نظرات مشورتی 
هشدارهای انتظامی 
نشست های قضایی 
آرای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور 
آرای اصراری هیئت عمومی دیوان عالی کشور 
منتخب آرای دیوان عالی کشور 
آرای هیات عمومی دیوان عدالت اداری 
آدرس محاکم و دادسراها و کلانتری ها 
نشانی نهادها، سازمان ها، سفارتخانه ها، دانشگاه ها 
نظرسنجی سایت 
سایت های مفید 


 
وكالت آن لاين ( آنلاين ) | وکیل | سایت وکیل | وکالت | سایت وکالت | وب سایت وکیل | وکیل دادگستری | وکیل با سابقه |دفتر وکالت | مشاوره حقوقی | مشاوره آنلاین حقوقی | مشاوره تلفنی با وکیل | مشاوره تلفنی حقوقی | مشاوره با وکیل | قبول کلیه دعاوی حقوی | بانک قوانین ایران | فروشگاه کتاب نرم افزار حقوقی